Slot booking

Start werken nieuwe containerterminal

 

Gheys start tweede containerterminal aan Albertkanaal samen met BCTN

Gheys, leverancier van transport en logistieke diensten start begin 2018 samen met terminaloperator BCTN een nieuwe containerterminal op in Beringen / Tessenderlo. De terminal komt op de terreinen die in 2013 werden verworven van Dow Chemicals en sluit via de kanaalkom aan op het Albertkanaal. BCTN krijgt een langdurig gebruiksrecht toegekend op een oppervlakte van 20.000 m2. Voor BCTN is dit haar achtste terminal en de derde in België. Voor GHEYS is het de tweede terminal na de opstart van de inland containerterminal in Mol in 2007.

 

Duurzaam en efficiënt containertransport

Dankzij de nieuwe terminal zullen GHEYS en BCTN efficiënter en duurzamer samenwerken door sterk in te zetten op de binnenvaart. Momenteel behandelt BCTN Meerhout zo’n 8500 containers per jaar voor GHEYS. De nieuwe terminal zal via het Albertkanaal voor een directe verbinding zorgen met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam. De logistieke site van GHEYS, meer dan 50 hectare groot, is gelegen op het industrieterrein Ravenshout vlak langs de E313 en biedt een directe ontsluiting via het water en het spoor.

“Zowel voor GHEYS als BCTN staat duurzaamheid centraal in de bedrijfsvisie”, zegt Ronny Joos, CEO van GHEYS. “GHEYS maakt bijvoorbeeld al jaren gebruik van de binnenvaart en investeert voortdurend in de vergroening van haar vloot. Momenteel zijn we ook volop bezig drie windmolens te bouwen in Beringen, zodat we onze eigen energie duurzaam kunnen voorzien.”

“In mei 2017 heeft BCTN als enige inland operator de tweede Lean & Green Star ontvangen, de belangrijkste erkenning voor duurzaamheid inde logistieke sector. BCTN probeert haar diensten zo duurzaam mogelijk uit te voeren, onder andere door energiezuinig materieel te gebruiken. Door de terminals in Geel en Beringen halen GHEYS en BCTN samen meer dan 50.000 – en op termijn 80.000 - vrachtwagens per jaar van de weg”, verduidelijkt Joop Mijland, CEO van BCTN.

 

 

Knooppunt voor groeiende containervolumes

De terminal zal in eerste instantie de verdere groei van de containeractiviteiten van GHEYS ondersteunen. Tegen 2020 wordt een volume van meer dan 20.000 containers per jaar verwacht, meer dan een verdubbeling van het huidige volume. Op termijn zal de terminal met zijn capaciteit van ca. 50.000 containers naast de activiteit van GHEYS ook volumes van derden behandelen. Operator BCTN zal die uitbreiding ondersteunen door een netwerk te vormen tussen de terminal en haar zeven andere terminals.

De nieuwe terminal zal uitgerust zijn met een elektrische portaalkraan en zal 5 dagen per week operationeel zijn van 7u ’s ochtends tot 19u ‘s avonds. Langs de waterzijde zal de terminal opereren met duwbakken waarbij er dagelijks twee duwbakken in Beringen zijn en een duwbak in de Antwerpse haven.

 

Over Gheys

Gheys is een familiebedrijf en is al meer dan 100 jaar actief in de transportwereld en verleent sinds 1992 ook logistieke diensten aan haar klanten. Het bedrijf specialiseerde zich de laatste 3 decennia in vervoer, opslag en behandeling van polymeren voor de petrochemische sector.

 

Over BCTN

Al sinds 1987 is BCTN actief met een container terminal in Nijmegen. Dit initiatief heeft inmiddels veel navolging gekregen. Inmiddels wordt al een groot gedeelte van de containers, bestemd voor de binnenlandse markt, via een van de zeven inland terminals van BCTN af-/aangevoerd. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van deze duurzame manier van transport.

 

Over Lean & Green

Lean & Green is binnen Europa het meest toonaangevend programma op het gebied van duurzame logistiek. Het stimuleert organisaties om met elkaar te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau, door maatregelen te nemen die niet alleen kostenbesparingen opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren én tot een efficiëntere inrichting van de bedrijfs-/logistieke processen leiden. De uiteindelijke doelstelling van Lean & Green is zero-emissie, gesymboliseerd door de 5e Lean & Green Star.

 


Vlnr: Joop Mijland, Ronny Joos, Dirk Gheys, David Huybrechts