Slot booking

Opening nieuwe containerterminal

 

BCTN heeft officieel samen met Gheys haar 8e terminal geopend!

Op 5 november zijn de eerste containers van Gheys op de nieuwe terminal in Beringen uit de barge gelost. Dit is voor Gheys de 2e terminal. Voor BCTN is dit de 8e terminal in haar netwerk, waarvan er 3 zijn gevestigd in België. Deze partnership tussen Gheys en BCTN is weer een stap dichter bij het verduurzamen van de logistieke sector. Hiermee realiseren beide bedrijven zo min mogelijk CO² uitstoot door containers via waterwegen te vervoeren.

Gheys heeft aan BCTN een langdurig gebruiksrecht toegekend op haar terrein in Beringen, op een oppervlakte van 20.000m2. Gheys is met haar logistieke site, van meer dan 50 ha groot, gelegen op het industrieterrein Ravenshout. Momenteel behandelt BCTN Meerhout meer dan 10.000 containers per jaar voor Gheys. De nieuwe terminal heeft via het Albertkanaal een directe verbinding met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam. Er zal gewerkt worden met duwbakken, waarbij er dagelijks twee duwbakken in Beringen operationeel zijn en permanent een duwbak in de Antwerpse haven. De terminal is operationeel van 07:00 u tot 19:00 u.

Duurzaamheid is voor beide partijen van groot belang. Hierin speel het vervoer over binnenwateren een grote rol. Vervoer over water is een duurzame en efficiënte oplossing voor een reducering van de CO² uitstoot. “De terminal heeft een totale capaciteit van ca. 50.000 containers. Door de start van deze nieuwe terminal, halen wij samen met Gheys meer dan 50.000 vrachtwagenritten van de weg en realiseren wij hiermee een enorme vermindering van CO² uitstoot”, aldus BCTN CEO Joop Mijland. Op termijn kan dit zelf groeien naar een vermindering 80.000 vrachtwagen ritten per jaar. “Om onze operatie zo duurzaam mogelijk te maken, is de terminal uitgerust met een elektrische portaalkraan en is tevens voorzien van LED-verlichting”.

In mei 2018 is het certificaat van de derde Lean & Green star aan alle terminals van BCTN toegekend. BCTN, met de locaties Meerhout, Geel en Beringen, is het eerste bedrijf in België dat een certificaat voor de derde ster heeft behaald. Momenteel is BCTN hard op weg om de derde Lean and Green star te behalen door onder andere te investeren het verduurzamen van containervervoer per barge.

De nieuwe containerterminal laat toe de last mile over de weg te schrappen. In het verleden werden de containers nog vanuit de BCTN terminal in Meerhout gependeld, 18 km over de weg, We winnen zowel op vlak van milieu ( minder CO2), veiligheid en congestie ( minder vrachtwagens) en efficiëntie aldus Ronny Joos van GHEYS. De terminal zal samen met de uitbreiding van onze logistieke site te Beringen / Tessenderlo met meer dan 30 Hectare vele nieuwe mogelijkheden bieden – waaronder het aantrekken van nieuwe goederenstromen op de logistieke site van Gheys - voor de toekomst wat de economie en de tewerkstelling in de regio ten goed zal komen. Hierop zijn we als Gheys best fier.

 

Over Gheys

Gheys is al meer dan 100 jaar actief in de transportwereld en verleent sinds 1992 ook logistieke oplossingen met toegevoegde waarde aan haar klanten. Het bedrijf specialiseerde zich de laatste 3 decennia in vervoer, opslag en behandeling van polymeren voor de petrochemische sector.

 

Over BCTN

Al sinds 1987 is BCTN actief met een container terminal in Nijmegen. Dit initiatief heeft inmiddels veel navolging gekregen. Inmiddels wordt al een groot gedeelte van de containers, bestemd voor de binnenlandse markt, via een van de acht inland terminals van BCTN af-/aangevoerd. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van deze duurzame manier van transport.

 

Over Lean & Green

Lean & Green is binnen Europa het meest toonaangevend programma op het gebied van duurzame logistiek. Het stimuleert organisaties om met elkaar te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau, door maatregelen te nemen die niet alleen kostenbesparingen opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren én tot een efficiëntere inrichting van de bedrijfs-/logistieke processen leiden. De uiteindelijke doelstelling van Lean & Green is zero-emissie, gesymboliseerd door de 5e Lean & Green Star.

Bekijk onze video